Kaszuby agroturystyka

Co turystyka ma wspólnego ze zmianami klimatu? Oczywiście emisje dwutlenku węgla z podróży są ogromnym czynnikiem przyczyniającym się do globalnego ocieplenia. Istnieją jednak dodatkowe sposoby, dzięki którym turystyka może zostać wykorzystana do sekwestracji dwutlenku węgla i wywierania wpływu na ślady odwiedzających na długo po zakończeniu wakacji. Grupa uczniów 1 roku letniego udała się do wioski Liniewo na stoku górki, aby zmierzyć percepcję i reakcję na wpływy klimatu, w tym unikalne wykorzystanie agroturystyki w celu sprostania wyzwaniom gospodarczym i środowiskowym. Liniewo jest typową górską strefą rolniczą, która opierała się na podstawowych uprawach takich jak fasola i kukurydza, a także na hodowli bydła na stromych zboczach. Najczęściej występującymi typami mieszkańców zmian klimatycznych były sezonowe wahania pogody, w tym dłuższe pory suche, po których następowały intensywniejsze pory deszczowe, które sprawiały, że fasola była podatna na grzyby. Susza zmniejsza również produkcję trawy, co sprawia, że ​​hodowla bydła jest znacznie mniej ekonomiczna. Przy mniejszej liczbie ramek i większej liczbie możliwości w miastach, takich jak wiele obszarów wiejskich, istnieje zagrożenie, że młodzi ludzie opuszczą wioskę. Odkryliśmy, że wiele z tych wyzwań jest rozwiązywanych przez grupę świadomych ekologicznie, młodych przedsiębiorców z z Liniewa oferujących kaszuby agroturystyka.